17 Eki 2008

Anasınıfı Çocukları için Oyunlar

Okulun ilk günlerinde öz bakım becerilerini geliştirmek için oynanabilecek bir kaç oyun örneği:
ÇORAPLAR - AYAKKABILAR
Sınıfın ortasına yan yana iki daire çizilir. Çocuklar çoraplarını çıkarıp ilk daire içine koyarlar. İkinci dairenin içine de ayakkabılarını koyarlar. Yarışma müzikle birlikte başlayınca çocuklar sırayla ilk önce ilk daireye giderek çoraplarını, ikinci daireye giderek ayakkabılarını doğru bir şekilde giyerek, öğretmenin yanına gelirler önce bitiren çocuklar alkışlanır.

GİYİNME YARIŞI
Öğretmen çocukları ikişerli olarak eşleştirir. Oyun her iki çift arasında oynanır. Çocuklara olabilecek yelek yada ceket gibi bir üst kıyafet, ayakkabı, şapka, pantolon gibi giysileri belirli bir hedefe koyar. Çocuklardan biri kıyafeti giyerek bekleyen arkadaşının yanına gelir; bekleyen çocuk arkadaşının üzerindeki kıyafetleri çıkartarak belirlenen hedefe bırakıp geri döner. Önce bitiren eşler alkışlanır. Tüm çocuklar bitene kadar oyun devam eder.

KÖR YOLCU
Çocuklar ikili eş yapılır, eşlerin gözleri bağlanır. Diğer çocuklar geniş bir halka oluşturarak, gözleri kapalı olan arkadaşlarını tehlikelerden korumaya çalışırlar. Halka içine bir sandalye konulur ve gözleri kapalı olan eşler ellerini kullanarak, sandalyeyi bulmaya çalışırlar. Sandalyeyi ilk bulup, oturan oyunu kazanır. Oyuna diğer eşlerle devam edilir. Oyun sonunda çocuklara gözleri kapalı iken neler hissettikleri sorularak, onların duygu ve düşünceleri dinlenir.

ÇAMAŞIR ASMA
Çocuklar iki gruba ayrılırlar. Sınıf içinde kapı, pencere gibi yerlerden yararlanılarak çocukların ulaşabilecekleri iki ip bağlanır. Gruplara sepet içinde eşit sayıda mandal bir başka sepet içinde kendilerine ait ve oyuncaklara ait giysiler verilir. Hareketli müzikle oyuna başlanır. Çocuklar kendilerine vrilen mandallarla giysileri ipe asmaya çalışırlar müzik durdurulduğunda asılan çamaşırlar birlikte sayılır.

SU TAŞIMA YARIŞI
Sınıf iki gruba ayrılır. Her gruba bir bardak ve kova verilir. Sıra ile bardakları doldurup, karşıdaki kovaya boşaltmaları söylenir. Kovasını ilk dolduran grup, oyunu kazanır

AYAKKABINI BUL
Çocuklar sınıf ayakkabılarını çıkararak , halıya çizilen dairenin içine karışık olarak bırakırlar. Müzik başlatılarak çocukların dans etmeleri sağlanır. Müzik durunca her çocuğun ayakkabısını bulup düzgün giyerek, sandalyesine oturması istenir. İlk giyenden başlayarak oyunun 1., 2., 3. vb. seçilir.







ŞAPKA
Çocuklar halka olurlar. Bir şapka müzik eşliğinde kafadan kafaya dolaşır. Müzik durduğunda şapka kimdeyse bir şarkı söyler.


yasemen güler

Hiç yorum yok: